Älykäs HR asuu pilvessä – mutta pilveltäkin voi pudota

Kirjoittanut marjukkam

Pilvi on tullut jäädäkseen. Tutkimusyhtiö Gartnerin tuoreen arvion mukaan ällistyttävät 95 prosenttia organisaatioista aikoo joko jatkaa tai jopa lisätä pilvipalveluiden käyttöä.

Yhä useampi yritys haluaa tietysti virtaviivaistaa myös HR- järjestelmät tehokkaammiksi, nopeammiksi ja joustavammiksi pilvipalveluiden avulla.

Pilvi ei kuitenkaan ole maaginen taikasana, jonka avulla henkilöstöhallinnon heikostikin toimivat prosessit saadaan kuntoon. Tehokkaan henkilöstöhallinnon luomiseen tarvitaan paitsi tuottavia prosesseja tukevaa teknologiaa, myös osaavia ihmisiä ja huolellista organisointia. Älykäs HR voidaan rakentaa pilveen, mutta onnistuneeseen lopputulokseen tarvitaan toimivat rakennuspalikat: jos henkilöstöhallinnon prosessit eivät toimi, älykkään HR:n rakentaminen pilveen ei ole vakaalla pohjalla.

Mitä hyötyä on järjestelmästä, jota käyttäjät eivät osaa, jaksa tai halua käyttää ja jonka päivittäminen ei ole oikein kenenkään vastuulla? Pilveltä voi myös pudota. Järjestelmä ei toimi halutulla tavalla, jos sitä käytetään sovittujen prosessien vastaisesti.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että pilvipalvelut ovat lähtökohtaisesti järkeviä. Kustannussäästöjen, joustavuuden ja tehokkuuden lisäksi todellinen hyöty HR:lle on nähdäkseni paljon syvemmällä: uudenlaiset pilvipalvelut sallivat HR:n painopisteen muuttumisen yhä vahvemmin yritykselle lisäarvoa tuottaviin osa-alueisiin, kuten osaamisen hallintaan ja koulutukseen

Koska pilvipalvelut on voimakkaasti kehittyvä ohjelmistokehitysala, palveluita kehitetään ja parannetaan jatkuvasti. Uskon, että tulevaisuudessa pilvipalvelujen HR:lle tarjoamat mahdollisuudet tulevat lisääntymään. Koska henkilöstöhallinnon tehokkuus ja joustavuus ovat toimivan HR:n avainsanoja, asiakkaiden kannalta olisikin parasta, jos he voisivat vapaasti valita ja yhdistellä eri palveluntarjoajien palveluita ja koota nämä pilveen yhdeksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi koulutuspalvelut ja palkanlaskentapalvelut voitaisiin ostaa eri palveluntarjoajilta ja koota ne näppäräksi on demand -paketiksi, jossa tietoja on helppo hallinnoida.

P.S. Mekin etsimme jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää pilveä. Julkistimme juuri euHReka Inclusion Framework -ratkaisun, jonka avulla asiakkaamme voivat hyödyntää kolmansien osapuolien palveluita, kuten sähköisiä opiskelujärjestelmiä tai ammatillisia sosiaalisten yhteisöjen verkostoja.

One Comment to “Älykäs HR asuu pilvessä – mutta pilveltäkin voi pudota”

  1. Ihan samaa mieltä kanssasi Marjukka. Teknologia on hyvä renki, mutta huono isäntä. Niinpä on oikeastaan samantekevää millaista teknologiaa (pilvessä tai ilman pilveä) käytetään haluttujen prosessien tukena, kunhan ne prosessit ja tahtotila on saatu sovittua. Vieläkin näkee paljon, että ajatellaan teknologian korjaavan prosessit oikeanlaisiksi.

Jätä kommentti